Publiceringsansvar och vikten av siffror

Senaste veckorna har jag läst många inlägg som handlar om exponeringen av våra koppar i sociala medier. Om hur vi framställer oss och vad det sänder för signler till människor som läser våra bloggar och följer oss i sociala medier. Hur påverkas andra människor av det vi skriver? Ja, förmodligen är det nästan lika varierat som antalet läsare. Det jag tycker är viktigt här är ATT vi tänker till innan vi postar en bild eller ett inlägg. Vad är det jag vill förmedla och hur får jag fram det? Hur kommer det påverka mina läsare?

Det cirkulerar också en hel del inlägg om huruvida man ska ha fokus på hur mycket man väger eller inte. Annika skriver att vi är bra som vi är, att vi ska strunta i vågen och kilona. Emma skriver om hur vi måste våga prata siffror och att ansvaret ligger hos läsaren.

Vart står jag i den här diskussionen då? Vad anser jag?

Publicering på sociala medier

När det kommer till vad som publiceras på sociala medier så känner jag ett ansvar för vad jag publicerar och hur det påverkar andra. Jag tänker efter när jag skriver, även om det jag publicerar alltid är utifrån mig och mina tankar. Visst jag kan delvis hålla med de som anser att ansvaret ligger hos läsarna, men inte enbart. Man kan själv välja vilka man vill följa. Men det finns många individer där ute som inte kan se helheten. Som inte kan ta till sig det de läser på rätt sätt. Människor med dåligt självförtroende som tänker att det enda som räknas är att se ut som de på bilderna och som inte kan hantera informationsflöden i sociala medier på ett hälsosamt sätt. För deras skull anser jag att, även om ansvaret är delat, så ligger det största hos oss som skriver. Charlotta är inne på samma sak, vi tappar bort de som inte tycker om sig själva i den här debatten lite. Det är med hänsyn till dessa vi måste ge en balans i det vi publicerar. Jag menar inte att avklätt alltid är fel heller, men balansen måste finnas där. Balansen.

Jessica är en stor inspiratör och profil i sociala medier. Jag blir glad av hennes kloka ord som inlägg i denna debatt. Det är okej att inspireras av avklädda bilder, men de kan ge motsatt effekt. Vi måste vara medvetna om det. Jag älskar hennes ord ”Mer påklätt mer mjukt för själen”.

IMG_5333

Jag inspireras av bilder på starka, glada människor som ustrålar välmående och sundhet. På bilden fina Lotta som imponerade stort under Kalmar Ironman i augusti förra året.

Fokus på siffror

När det handlar om vikt och fokus på siffror är jag lite delad. Det är självklart för mig att vi alla på olika sätt är bra som vi är. Det är inte en siffra på vågen som identifierar en person. Alla är lika mycket värda. Det finns många där ute som fokuserar på vågen men som inte alls behöver det. Människor som skulle behöva släppa fokus på kilon och kalorier. Samtidigt är övervikt ett folkhälsoproblem i Sverige. Många människor där ute skulle behöva minska i vikt av hälsoskäl. Vad är det som säger att fokus på kilon är dåligt för dessa personer? Det kanske rent av är en viktig motivationsfaktor för dem under en viktresa? Att se att det händer något trots att man kanske har dåliga dagar.

För mig är det självklart att man ska få fokusera på vikt när man gör en viktresa. Det är en motivationsfaktor för mig. Hur man framställer det i sociala medier är dock inte lika självklart eftersom vi då återigen hamnar i diskussionen om vad vi förmedlar till våra läsare. Hur framställer jag en viktresa, presenterar viktnedgång, kost, träning och andra saker på ett hälsosamt sätt? Det är lite här nyckeln ligger för mig. Det ska vara hälsosamt och sunt. En balans i livet som får mig att nå mina mål samtidigt som jag mår bra i både kropp och själ. Det är det jag vill förmedla till andra.

Jag genomgår just nu en viktresa personligen. Jag har valt att inte fokusera så mycket på den i sociala medier. Jag har skrivit att jag gör den och varför jag gör den. Jag skriver ibland lite om hur det går. Men inga siffror. De är liksom bara applicerbara på mig själv. De som vill veta mer kan fråga mig personligen för de är inte hemliga. Men jag vill inte att de ska förmedla något som påverkar någon negativt. Sifforna och utvecklingen på vågen och måttbandet motiverar mig längs vägen. Men även känslan av styrka och välmående i kroppen. När jag har nått mitt mål tänker jag lägga undan vikt- och måttfokuset men behålla det andra.

Vår Sommar 2015 093

Jag vet att bilden inte är av bästa kvalitet. Men den säger ändå lite om mig själv och den resa jag gör nu. Detta är 1,5 månad efter att jag födde mitt andra barn. Lycklig och välmående ända in i själen, men med bra många kilon för mycket. Kilon som jag behövde få bort för att få en stark kropp som klarar vardagen och de idrottsliga utmaningar jag vill utsätta den för.

Om Ida

Jag är en tjej på 36 år som alltid är i farten. Jag älskar när det händer saker omkring mig och jag bidrar gärna till att det händer... Träning är en av mina passioner i livet. Målet just nu är att genomföra Kalmar Ironman i Augusti.
Detta inlägg publicerades i Hälsa och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Publiceringsansvar och vikten av siffror

 1. Väldigt klokt! Jag är inne på samma sak som dej: Att vara mjuk och eftertänksam för deras skull, de som inte kan värja sej. För ja, en kan tycka att det är allas egna ansvar att bestämma vad de konsumerar på social medier men verkligheten är ju sån att inte alla har förmågan.
  Det där om kilon håller jag också med om: Det kan vara en bra motivationsfaktor när en själv går ned i vikt. Absolut inget att skämmas för! Att dela dessa siffror på sociala medier är jag, som du, tveksam till. Just för att det är så oerhört individuellt och lämnar så mycket plats för jämförelse för den som kanske inte mår så bra i sin kropp. Sanningen är ju att två kroppar som har samma längd och samma vikt kan vara vitt skilda åt!

  • Ida skriver:

   Ja verkligen! Mina siffror är ingen hemlighet. Vill någon veta vad jag väger, hur mycket jag gått ner eller vad som är mitt mål berättar jag det. Men gärna så att jag kan ha en diskussion om det. Då vet jag mer om den personen som tar del av den informationen. På bloggen vet jag inte vem som sitter på andra sidan…

 2. Helena Enqvist skriver:

  Ett klokt och välskrivet inlägg Ida! Tycker att det var en viktigt diskussion som tog fart. Det du skriver i slutet av din kommentar ovan är så bra, pratar vi öga mot öga är det lättare att kanske få ett hum om hur det landar jämfört med en skärm.
  Jag tänker lite Charlotta att man kan tycka att andra har ansvar för vad de tar till sig och inte men som sagt verkligheten är inte sådan alla gånger!

  • Ida skriver:

   Jag håller med. Många kan ta ansvar för sig själva. Men det är inte de som är problemet i den här frågan. De som inte kan sålla och hålla distans till informationen de kommer över är de man måste ha i åtanke.

 3. FIT by Emma Hå skriver:

  Jag hoppas inte det verkar som om jag tycker att ALLT ansvar ligger på läsaren för så är det inte =) Men jag orkar liksom inte ta hänsyn till alla. Bara på min lilla blogg så är det ju tusentals personer som alla har olika bakgrund och som triggar på helt olika saker, det är ju omöjligt att inte trampa någon på tårna, vad man än skriver.

  Jag tycker också det är skillnad på att skriva om sin viktnedgång och glorifiriera viktnedgången. Jag försöker skriva väldigt analytiskt när det kommer till just siffrorna, och inte liksom ”nu gick jag ner 2 kg, nu var jag duktig!”. Det är mitt sätt att försöka hålla distansen. Jag tycket det är värre när folk kämpar och sliter för att gå ner i vikt, men utåt visar upp en bild av att ”jag är så hälsosam och har balans och äter choklad varje dag” fast den inte stämmer. Då får man verkligen en skev bild av verkligheten. Jag tycker det är bättre att visa vilket jäkla slit det är. =)

  • Ida skriver:

   Nej det verkar det inte som. Det är en svår balansgång. Och man måste hitta det som passar en själv. Svårt att ta hänsyn till alla.
   Jag tycker ärligt talat det är ganska ointressant hur många kilon hit eller dit andra har gått ner. Jag kan inte applicera det på mig i alla fall. Så många faktorer som spelar in. Det är intressantare med annat runt omkring. Hur man gjort för att gå ner osv. Bilder inspireras jag av. Före- och efterbilder eller träningsbilder. Jag håller med dig om att man ska visa sanningen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s