Sömn efter sen hård träning

Igår kväll höll jag först i mitt spinningpass. Efter det laddade jag om en timma innan ett ganska hårt simpass. Fyllde på med energi på bussen hem för att kunna komma i säng så snabbt som möjligt. Hade ett par saker att fixa innan jag kunde krypa ner. 

Jag hade dock inte behövt stressa. För jag hade extremt svårt att komma till ro. Det kröp i kroppen. Jag var rejält trött, kroppen var trött men ändå gick det inte att somna. Lägg då till en liten prins i spjälsängen som var inne i ett stim med att peta ur nappen och börja gnälla var tjugonde minut. Varje gång jag gick upp fick jag börja om igen. 

Ångrade att jag inte tog med boken upp så jag kunde läst lite. Har ju en liten läslampan som man fäster på boken så man inte stör någon annan så mycket. Samtidigt orkade jag inte ta mig ner och hämta den. 

Jag vet ju att det blir så här efter hård träning sent på kvällen för min del. Det har dock inte varit så stort problem hittills eftersom jag inte brukar träna sent. Men nu har jag helt plötsligt två sådana kvällar i veckan. 

Så nu ber jag om tips och råd. Hur gör ni för att kunna somna kvällar där ni tränar hård och sent? 

  

Om Ida

Jag är en tjej på 36 år som alltid är i farten. Jag älskar när det händer saker omkring mig och jag bidrar gärna till att det händer... Träning är en av mina passioner i livet. Målet just nu är att genomföra Kalmar Ironman i Augusti.
Detta inlägg publicerades i Träning och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Sömn efter sen hård träning

 1. Lovisa skriver:

  Jag kan ha samma problem när jag verkligen kört på hårt på ett pass, på kvällen. Endorfinerna sprudlar, och kroppen är sjukt uppe i varv. Tyvärr har jag inget klockrent svar men ibland tar jag faktiskt två panodil men det är väl onödigt att äta värktabletter i onödan 😊 Desto oftare tar jag extra magnesium för att hjälpa kroppen att återställa sig och musklerna att slappna av. Det kan hjälpa mig litegrann. Annars tycker jag kroppen vänjer sig efter några gången av den nya utmaningen. Men det är sjukt störigt innan dess, när man vill sova, borde sova men inte kan och dessutom har en liten att ”rätta sig efter”.
  Hoppas det blir bättre framöver och att du får bra tips!!

 2. Lotta skriver:

  Jag har också upplevt att kroppen vänjer sig efter ett tag. Den vet att den behöver vila. 🙂 Men annars är läsa lite bok och/eller avslappningsövningar nåt som funkar för mig (har laddat ned app på mobilen, kopplar in hörlurar och lyssnar på ett 5minuters pass – stilar krypet i benen). TV/mobil gör det värre. Fasiken vad grym du är förresten! Det är så roligt att vi är i helt ombytta roller om man ser ett år tillbaka. 🙂

  • Ida skriver:

   Haha jag har också tänkt på de ombytta rollera. Jag vet hur frustrerad jag var för ett år sedan. Så tårarna rann ibland. Men jag kan trösta dig med att så fort bebisen är ute kommer tiden rusa iväg och du snart vara på G också. Det är snart dags för oss att ha ett gemensamt mål ju. Vi tajmar tådligt.

   Jag har också tänkt på att läsa. Ska testa det. Avslappning låter också som en bra grej. Jättebra tips 🙂 TV’n och telefonen lät jag vara igår i alla fall. Det vet jag bara gör det värre.

 3. Uppochhoppa skriver:

  Har haft samma om jag verkligen verkligen pressat hårt, försöker lägga de passen lite tidigare på kvällen eller lunchen, men det har hänt att riktiga genomkörare som körts på förmiddagen haft samma effekt på kvällen, som att kroppen går på högvarv verkligen. Att ta bort blått lju, dvs telefon och tv någon timma tidigare är ett knep som jag tycker fungerar!

  • Ida skriver:

   Tack för bra tips. Jag funderar på att sätta mig en stund med en bok i soffan utan störningsmoment. Eftersom jag går kurs på måndagar och intervaller med klubben på onsdagar kan jag inte styra tiderna på de passen. Får försöka hitta ett sätt som fungerar ändå. 🙂

 4. Elna skriver:

  Jag försöker undvika hårda pass sent just för att det blir sådär endorfinsprudlande svårt att varva ned. Helst ingen träning efter klockan åtta om jag inte ska vara igång heeeeeela natten 🙂

 5. coyntha skriver:

  Jag har jättesvårt att somna om jag tränar sent!
  Kör några avslappningsövningar innan du går och lägger dig. Till exempel lägg dig på ryggen på en yoga-matan, blunda, andas och slappna av. Det hjälper mig massor!

 6. Jag använder appar med havsbrus. Somnar alltid inom 15 minuter.

 7. Anna Jansson skriver:

  Jag har också väldigt svårt att komma till ro efter ett hårt träningspass. Och nu när jag har sovit dåligt en tid så har jag provat att äta magnesium innan jag lägger mig i sängen. Det ska fungera avslappnande och jag tycker ju faktiskt att jag sover bättre. Det kanske kan vara värt att testa?

 8. DanielÖjergren skriver:

  ZMA är bra om man har lite svårt att sova överlag. Innehåller Zink, magnesium och vitamin B6. http://www.svensktkosttillskott.se/artiklar/zma

  http://www.gymgrossisten.com/1/sv/artiklar/smartsupps-zma-200-caps

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s