Mat i samband med träning

Veckans ämne i nätverket handlar om mat före eller efter träning. Jag har ett ganska avslappnat förhållande till mat tycker jag själv. Jag älskar mat, tycker om att laga mat, får sällan dåligt samvete över mat jag äter som kanske inte är bästa valet och så vidare. Nackdelen med det är kanske att jag inte alltid har så bra eftertanke med vad jag äter som jag kanske borde ha.

Mat före träning
Jag har inga problem att äta relativt nära inpå träning. Visst, ska jag springa intervaller kan jag inte äta en jättemiddag en timma innan. Men jag kan äta mat 90 minutuer före ett högintensivt pass eller ta en banan eller liknande två minuter innan. Likväl kan jag springa 25 kilometers långpass löpning före frukost, även om jag alltid har med energi som reserv ifall kroppen skulle behöva just det passet.

Mat efter träning
Hur jag äter beror på flera olika saker. Har jag ätit ordentligt ganska nära inpå träningen är det inte alltid jag äter något alls direkt efter passet. Om jag inte ska träna något mer den dagen och om passet varit ganska lugnt kan det vara så att jag inte äter något förrän det är dags för nästa måltid. Ska jag träna ett pass till samma dag är jag noga med att alltid fylla på ordentligt direkt efter passet för att få så bra återhämtning som möjligt.

Det som styr är alltså om jag ska träna mer under dagen, hur jag åt innan passet och hur det känns i kroppen. Är jag hungrig eller känner mig låg på energi så fyller jag på direkt efteråt. Är jag inte hungrig och känner mig pigg så kan det vänta till nästa måltid. Kroppen är en smart mekanism och den talar om för mig vad den behöver. Jag har ett kostupplägg som jag tycker fungerar bra med min träning. Jag anpassar vilka måltider jag äter när beroende på hur jag tränar. På så sätt optimerar jag energiintaget i förhållande till träningen. Till exempel äter jag ett mellanmål på eftermiddagen utan kolhydrater om jag ska träna på morgonen. Ska jag träna på eftermiddagen äter jag kolhydrater till mellanmålet.

Vad stoppar jag i mig i samband med träning då?
Jag försöker äta mina ordinarie måltider i så bra förhållande till träningen som möjligt. För att inte behöva stoppa i mig extra saker. Men om det behövs kan det bli ett lättare extra mellanmål innan träningen. Fullkornsmacka, yoghurt, kvarg, keso, makrill, smoothie eller liknande. Efter passen blir det kanske banan och ett glas mjölk. Charlotta ger mer bra tips på energi att stoppa i sig efter träning.

Jag förespråkar ju egentligen clean eating. Rena råvaror med så lite tillsatser som möjligt. Jag pressar hellre i mig kycklingfilé tills det står mig upp i halsen än att tar en proteindrink till exempel. Men jag tror att proteinpulvret kommer få rädda mig en del nu i vår när jag återigen ska få ihop familj och träning med arbetslivet två dagar i veckan. Så det kanske blir lite dubbelmoral, men jag mår sämre av att stressa upp mig än av att vara nitisk när det gäller vad jag stoppar i mig.

En annan sak som egentligen också lite går ifrån mina principer är BCAA’n jag stoppar i mig i samband med vissa träningspass. Särskilt de passen jag kör före frukost. Det är sällan jag behöver tillföra energi under passen om jag får i mig BCAA innan. Camilla däremot har också testat BCAA i samband med träning men mräkte inte så mycket skillnad. Man måste helt enkelt lära sig att lyssna på sin egen kropp, acceptera att vi alla är olika och lära sig vad som funkar just för mig.

Men om jag ska sammanfatta detta i två punkter /tips då:

 • Lyssna på kroppen. Är den hungrig och orkeslös, ät. Känner du dig full av energi och är pigg kanske du inte behöver stressa med intaget direkt efter passet.
 • Om du ska träna mer pass samma dag, ät oavsett vad kroppen säger!

IMG_4717

Om Ida

Jag är en tjej på 36 år som alltid är i farten. Jag älskar när det händer saker omkring mig och jag bidrar gärna till att det händer... Träning är en av mina passioner i livet. Målet just nu är att genomföra Kalmar Ironman i Augusti.
Detta inlägg publicerades i Kost och märktes , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Mat i samband med träning

 1. Camilla Lind skriver:

  Här sätter du fingret på nåt många måste blir bättre på, så även jag. Att lyssna på kroppen! bra inlägg!

 2. annamjansson skriver:

  Jag skulle verkligen kunna bli bättre på att tänka till kring mina mellanmål så som du gör…

  • Ida skriver:

   Det har tagit sin lilla tid att komma in i det. Det började funka ordentligt när jag slutade äta bara för att jag borde…

 3. Pingback: Mat och träning – hur tänker jag om det? | Helena Enqvist - hon som cyklar lite

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s