Ingefärsshot med citron och honung

Vårt november och december har, precis som förra vintern, varit fyllt av förkylningar, magsjuka och andra krämpor. Jag tror nästan någon varit krasslig konstant här hemma. Men så fick vi ändå vara pigga och krya tre dagar innan julafton, med undantag för min vanliga hosta efter förkylningar. På julafton började Daniel känna sig hängig igen. På natten till juldagen vaknade jag med ont i halsen, men det gick snabbt över. På annandagen fick storebror feber. Vi har hållit den i schack med alvedon men topparna har varit över 40 grader i ett par dagar. Idag verkar det äntligen har vänt. Då vaknar jag med huvudvärk och totalt mörbultad i kroppen. Hostan som varit lugn sedan ett par dagar är tillbaka så smått.

Det börjar bli smått frustrerande. Vi boostar så gott vi kan här hemma. Bra mat, så mycket sömn vi kan få, d-vitamin, Holistic Reds, vatten, c-vitamin och lite annat. Vi har en ny kompis i kylskåpet sedan någon vecka tillbaka. En kompis tipsade om en frukostshot med ingefära, honung och vatten. Vi har testat oss fram lite och första gången kokade vi ingefäran. Men då det blev nästan olidligt starkt googlade jag runt lite och kom fram till att ingefäran inte ska kokas eftersom de aktiva ämnena som man vill åt förstörs om temperaturen överstiger 60 grader. Honungen ska inte upphettas till över 40 grader. Så nu gör jag så här:

Frukostshot med ingefära, honung och citron

200 gram ingefära
1 liter vatten
0,5 dl honung
2 citroner

Riv ingefäran grovt med eller utan skal. Lägg i tillsammans med vatten i en kastrull. Värm till max 60 grader. Sila bort ingefäran och låt svalna till under 40 grader. Rör tills honungen har lösts upp. Låt svalna till rumstemperatur. Pressa i citronsaften och sila en gång till. Häll upp i flaska och förvara i kylskåp. Skaka flaskan innan shoten ska drickas. Lagom mängd varierar mellan olika recept. Men ca 30-40 ml varje dag bör vara lagom.

110

Har du något toppenbra husmorstips för att hålla förkylningar borta? Någon huskur som är något utöver det vanliga?

 

Om Ida

Jag är en tjej på 36 år som alltid är i farten. Jag älskar när det händer saker omkring mig och jag bidrar gärna till att det händer... Träning är en av mina passioner i livet. Målet just nu är att genomföra Kalmar Ironman i Augusti.
Detta inlägg publicerades i Allmänt och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ingefärsshot med citron och honung

  1. Camilla Lind skriver:

    Absolut bästa shoten!

  2. Pingback: Sjukstuga deluxe | Daniel Öjergren

  3. Victoria Karlsson skriver:

    Ingefära- och citronvatten är så gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s