Kött eller inte?

Det här med köttindustrin är ett omdebatterat ämne och det finns mängder av argument och åsikter om huruivda man bör undvika att äta kött eller inte. Diskussionerna tog fart igen förra veckan när WHO kom med sina varningar om ökad cancerrisk med processat kött. Det blossades upp stort i media och sociala medier. Därmed blev det också temat för denna veckas inlägg.

Jag har följt med i debatten i flera år. Det är liksom inget nytt att man varnar för ökad cancerrisk vid intag av stora mängder rött kött, men nu tog WHO ställning vilket har viss tyngd i debatten. Och trots att jag följt den och periodvis läst mycket om detta så känner jag mig ganska så osäker på vart jag står i det hela. Är det verkligen så svart och vitt? Är cancerrisken verkligen det stora problemet när det gäller det stora intag av rött kött som många människor har idag? Eller är miljöriskerna ett ännu större argument för att inte äta kött? Och måste vi utesluta det helt? Det finns saker med större risk som jag undviker, räcker inte det en bra bit?

Jag håller med Emma i det hon skriver. Hennes ord Din kropp är din ensak, men miljön är allas business tycker jag är talande. Vi har ett gemensamt ansvar i våra val och handlingar. Men köttindustrin är knappast den enda miljöboven. Är den verkligen så stor att vi alla borde välja att avstå från kött helt och hållet? Hur långt skulle det räcka om alla till exempel halverade sin konsumtion? Precis som Anna håller jag med om att vi alla borde minska köttkonsumtionen, inte öka den. Hon är själv vegetarian redan. Varje mål mat behöver inte innehålla kött. Men för den sakens skull tror jag inte vi behöver utesluta kött helt och hållet. Däremot tror jag att sättet vi föder upp djuren på måste vara hållbart ur ett miljöperspektiv. Vad kan vi göra i övrigt för att vända på den negativa påverkan som människans levnadssätt har på miljön idag? Jag säger inte att jag har svar på något av detta just idag. Debatten väcker många funderingar, nya frågor och nyfikenhet hos mig. Jag har svårt att ta solklart ställning för eller emot med den kunskap jag har idag. 

Jag är inte vegetarian och ska jag vara ärlig så tror jag inte att jag kommer bli det heller inom en snar framtid. Jag kan nog säga att jag äter allt. Men det finns vissa saker jag försöker undvika så gott det går och vissa saker som jag försöker minska intaget av. Socker är inte heller bra om man ska se ur cancerperspektivet. Socker göder cancerceller. De som inte äter kött på grund av cancerrisken (om det finns några), är de t ex även rök- och sockerfria? Bara en tanke. Jag kan inte säga att jag varken har rätt eller fel och detta är delvis en helt annat debatt. Jag tycker också att det låter vettigare med sockerskatt än köttskatt eller fettskatt. 

Sedan jag först kom att intressera mig för debatten om köttindustrin har dock mina kostvanor förändrats ganska drastiskt. För 15 år sedan var inslaget av fisk väldigt litet i min kost. Jag hade liksom inte riktigt fattat tycke för det än då. Nu har vi som mål att äta fisk och skaldjur flera gånger i veckan. Även om vi inte alltid lyckas så försöker vi. Det tillsammans med flera mål kyckling gör att vi har minskat vårt intag av rött kött ganska mycket. Det går dock lite i perioder. När jag äter ute försöker jag alltid välja fisk eller kyckling. Det som jag önskar att jag vore bättre på är helt vegetariska rätter. Jag har liksom inte fattat tycke för det i den utsträckning jag skulle vilja. Jag får väl ge det en ny chans.

När det kommer till processat kött kan jag dock ärligt säga att vi inte äter det jätteofta här hemma. Korv hör inte till favoriten. Smörgåspålägg blir det lite av eftersom vi inte äter jättemycket bröd. Vi försöker köpa bra kött. Alltid svenskt. Det jag skulle önska är en större andel viltkött. På flera håll länkar man till Jacob Gudiols inlägg i debatten och det är verkligen läsvärt. Han skriver om riskerna på ett bra sätt. 

Så sammanfattningsvis kan jag inte påstå att jag är en vegetarian som hårdrar att vi helt ska sluta äta kött. Men jag tycker vi alla borde fundera på vad vi stoppar i oss, både för vår egen skull och våra kommande generationer. Hur det vi stoppar i oss föds upp och odlas. Vi har som Emma skiver ett gemenstamt ansvar för miljön. Och köttindustrin är bara en del av det ansvaret. Trots att jag läst en hel del om detta de senaste dagarna har jag fortfarande mycket frågetecken som måste redas ut i huvudet. Just nu känner jag lite att de som förespråkar kött inte lyssnar på andra sidan och deras argument om miljön. Å andra sidan verkar det inte som köttmotståndarna kan acceptera att det eventuellt finns en medelväg med djurhållning som skulle fungera. Så jag fortsätter läsa och ser fram emot veckans inlägg på andra bloggar om samma ämne. 

151102 007

Om Ida

Jag är en tjej på 36 år som alltid är i farten. Jag älskar när det händer saker omkring mig och jag bidrar gärna till att det händer... Träning är en av mina passioner i livet. Målet just nu är att genomföra Kalmar Ironman i Augusti.
Detta inlägg publicerades i Hälsa, Kost och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Kött eller inte?

 1. Väldigt intressant inlägg! Som du säger så tror jag med att det finns en medelväg. Vi måste bara hitta den, och då måste alla som äter kött varje dag ta lite ansvar först.

  • Ida skriver:

   Ja men absolut!!! Köttätandet är en stor bov idag. Men jag tror inte det krävs att man slutar helt även om en bra bit på vägen skulle vara om alla minskar den.

 2. charlottasofia skriver:

  Tror också stt det skulle räcka långt med en medelväg, att människor drog ned på sin köttkonsumtion iaf någon dag i veckan och tänkte på att inte slänga mat (det gäller all mat). När jag hör om protester när exempelvis skolor försöker införa en grön dag i veckan blir jag lite mörkrädd, det är en så infekterad fråga. Jag tror att människor krånglar till vad vegetariskt är överlag, pannkakor är ju t.ex. lakto/ovo-vegetariska men ingen protesterar mot pannkakor för det 😀

  • Ida skriver:

   Min sons förskola pratade om en vegetarisk dag i veckan på senaste föräldramötet. Ingen protesterade och jag välkomnar det med stående ovationer. Jag har ju ett jättebra recept på ugnspannkaka med keso. Perfekt ju. Måste fundera lite mer på vad som finns i receptboken 🙂

 3. Pingback: Debatten kring farorna med processat kött |

 4. annamjansson skriver:

  Lagom är bäst tror jag! Det är nog mängderna som blir en fara här, men ingenting är ju bra i för stora mängder. Kul med vegdag på förskolan, sånt gillas!

 5. Helena Enqvist skriver:

  Jätteintressant inlägg. Bra frågeställningar. Just miljöaspekten tänker jag lite extra kring, kanske ett större arguemnt för mig att tänka till lite mer kring mig egen köttkonsumtion.

 6. Pingback: Smarta val gällande kött - Anna Jansson

 7. liltraining skriver:

  Jag håller med, jag är inte vegetarian och kommer med högsta sannolikhet inte bli det heller. Och hur vi föder upp djuren måste vara hållbart ur ett miljöperspektiv, men framförallt också ur ett etiskt perspektiv i hur de behandlas.

 8. Pingback: Processat kött och larmrapporter  - Fröken Vem

 9. Clara Edvinsson skriver:

  Intressant! Undra om det är någon som inte äter kött för att dem inte vill öka risken att få cancer?

 10. tomas skriver:

  Vadå medelväg som många skriver. Helt patetiskt, hur många av er skulle kunna döda ett djur själva när det skriker för sitt liv. Hur många utav er skulle kunna dra bort kalven från sin mamma och höra hur både kalven och mamman skriker efter varandra. Och det är bara så för att vi människor ska dricka mjölk och äta ost så därför får inte kalvarna sin modersmjölk.

  Många jag pratar med säger att det bara är trams de säger ” det är klart att det inte är så” du bara ljuger för du vill få folk att må dåligt – det är klart att kalvarna får sin mjölk……

  • Ida skriver:

   Jag förstår inte riktigt vad det är för medelväg du nämner. Att jag pratar om att äta mindre kött? Jag har bott på bondgård där både slakt och viltjakt funnits med i bilden. Kan inte säga att jag minns några djur som skrek för sitt liv om allt sköttes korrekt. Det du skriver om mjölk är ett helt ämne i sig och inget jag ens berör i detta inlägg. Men jag ska forska lite i det med mina kontakter så kanske det kommer ett inlägg framöver.

 11. Pingback: Processat kött och larmrapporter  - Victoria Karlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s