Balansen i livet

Jag har bloggat om det flera gånger förut. Ämnet ligger mig liksom varmt om hjärtat. Här i dagarna kommer ni kanske märka att vi är ett gäng som bloggar just om hälsa. För mig handlar hälsa om att leva så att jag mår bra. Båda fysiskt och psykiskt. Det är en balans i livet som är både viktig och svår. För mig går dessa hand i hand.

När det gäller det fysiska mår jag bra av att träna. Jag tycker om att träna. Det finns få saker som slår ett löppass en ljummen sommardagsmorgon, en solig sprakande höstdag eller i ett gnistande vinterlandskap. Eller en tur på cykeln tillsammans med härligt sällskap. Jag har återigen kommit in i en fas där styrketräningen är rolig. Samtidigt som träningen ger min kropp det den behöver, så får detta mig att må bra i själen också.

För att min kropp ska må riktigt bra behöver jag äta bra också. Jag är inte något fan av dieter. Även om jag inte har några förbud när det gäller kost strävar jag efter att äta ren mat med så lite tillsatser som möjligt. Jag är en riktig godisgris men försöker ändå begränsa intaget så mycket jag kan. Mindre nyttig mat åker ner ibland det också. Men när jag äter det så gör jag det utan dåligt samvete.  Jag njuter av det, annars kan jag lika gärna låta bli.

På det mer mentala planet så handlar mitt mående mycket om de människor jag har omkring mig. Jag lägger energi på de förhållanden som både ger och tar energi. De som bara tar försöker jag undvika. Det har gett mig ett större lugn i sinnet. Min sambo och mina barn ger mig så ofantligt mycket kärlek och energi.

I dagens samhälle har stress blivit en stor hälsofaktor. Många människor stressar betydligt mer än de mår bra av, så även jag ibland. Men jag har lärt mig att tacka nej. Jag behöver inte ha ett finger med i allt. Jag behöver absolut inte tacka ja till saker jag inte har lust med. Jag har blivit mycket bättre på det senaste året och jag känner mig mer lugn och harmonisk nu. Trots att jag under detta år blivit tvåbarnsmamma.

Så sammanfattningsvis. Att leva hälsosamt är enligt mig att leva så att man mår bra. Att hitta balansen i livet med alla måsten och allt man vill göra. Anna skriver så bra att det måste vara ok att ligga på soffan, äta skräpmat, strunta i tvätten och lägga ut träningsbilder på Instagram. Man måste hitta det man själv mår bra av.

Ida skriver om att orka med och jag känner igen mig i det. Camilla skriver om frihet och balansen i livet vilket är hälsa för henne.

Sommar 2014 017

Om Ida

Jag är en tjej på 36 år som alltid är i farten. Jag älskar när det händer saker omkring mig och jag bidrar gärna till att det händer... Träning är en av mina passioner i livet. Målet just nu är att genomföra Kalmar Ironman i Augusti.
Detta inlägg publicerades i Hälsa. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Balansen i livet

 1. Tillsammans kommer vi nog sanningen nära kring vad hälsa är. Olika för alla men ändå samma. Fantastiskt!

 2. Camilla Lind skriver:

  Så många kloka tankar! Det är verkligen inspirerande att läsa alla dessa inlägg om hur vi tänker om hälsa! Nu ska jag gå och lägga mig på soffan 🙂

 3. Helena Enqvist skriver:

  Jätteintressanta tankar!
  Den biten om stress som du tar upp tror jag är viktigt i hälsotänket, framförallt i den värld vi lever i där vi förväntas vara nåbara jämt. Jag tror också den här biten är så svår att ta hand om, vi kanske vet vad vi ska göra men mitt uppe i allt stressande blir det svårt.

 4. helenaenqvist skriver:

  Jätteintressanta tankar!
  Den biten om stress som du tar upp tror jag är viktigt i hälsotänket, framförallt i den värld vi lever i där vi förväntas vara nåbara jämt. Jag tror också den här biten är så svår att ta hand om, vi kanske vet vad vi ska göra men mitt uppe i allt stressande blir det svårt.

 5. liltraining skriver:

  Balans! Ett väldigt bra sätt att förklara hälsa på.

 6. Pingback: Vad hälsa är för mig | Helena Enqvist - hon som cyklar lite

 7. Clara Edvinsson skriver:

  ”Mindre nyttig mat” måste finnas med i sitt liv om det är det man gillar, men att man väljer bort det bara för att det är massa socker, tillsatser eller annat som enligt forskning påvisat att det inte är bra för våra kroppar. Men i en lagom mängd måste ju gå bra och då tror jag på det du skriver att man inte har dåligt samvete för det, utan njuter när det väl händer. Det här med vänskap är riktigt bra också, för dåliga relationer kan verkligen ta energi samtidigt som bra är en energikälla.

  • Ida skriver:

   Ja jag försöker att minska intaget av ”mindre nyttig mat” som sker bara för att jag måste äta. Ska den ätas ska det njutas 🙂

 8. Pingback: En perfekt hälsa är inte perfekt hälsa - FIT by Emma Hå

 9. Pingback: Vad är hälsa? | Clean Eating by Annika

 10. Pingback: Vad är hälsa för mej? - Charlotta Sofia springer och trimmarCharlotta Sofia springer och trimmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s