Mina tips inför Ironman

Jag är en person som gärna planerar och analyserar mina projekt. Så egentligen har jag ganska många tankar och funderingar att komma med inför lördag. Men det är bara TVÅ dagar kvar och ganska mycket av det jag skulle kunna skriva är redan för sent. Så jag fokuserar på det ni faktiskt kan ha användning för.

Först och främst se till att njuta. Gå in i Ironman-bubblan och insup atmosfären från första stund. Jag vet extremt tacksam för att Daniel tog V så mycket som behövdes för att jag skulle kunna göra mitt inför loppet. Det är magiskt i Kalmar de här dagarna. Man känner energin överallt. Låt den komma över er. Förra året bodde vi utanför. Jag åkte ensam in för att hämta ut mitt startkit och gå på preracemötet. Jag vandrade omkring lite på stan, köpte en glass, mötte upp lite klubbkompisar och upplevde stämningen på preracemötet. Jag var glad över att faktiskt göra detta ensam.

Simningen
I min intervjuserie känner jag igen känslorna inför simnigen. Det är nervöst bland nybörjarna inför trängsel och öppet vatten. Jag är fortfarande inte bekväm med OW-momentet även om jag älskar att simma. Jag tänker att jag ska slå armarna i botten eller stöta på likdelar som kommer och flyter.

Jag ÄLSKADE simningen i Kalmar förra året. Det var frisk i luften. Stämningen var på topp. Solen gick upp i horisonten och strålarna smekte vattenytan. De liksom lovade en fantastisk dag. Eftersom man hade gjort om starten så att klockan börjar rulla först när de tävlande går ner i vattnet så var det inte lika mycket trängsel tyckte jag. Det var enbart när jag rundade den första bojen som det egentligen var trångt. Och det var snabbt överstökat.

Som nybörjare försökte jag inte hitta någon att ligga på fötter. Jag försökte bara komma in i min takt. Göra mitt eget lopp. Och navigera rätt. Inte stressa upp mig. Och njuta!!!

När det gäller starten så hade jag och Lisa en liten tanke om hur vi skulle ställa oss. Alla ni som ska köra har väl en tid som ni tror ni kommer simma på. Den motsvarar en ”startgrupp”. Då är mitt tips att ställa er sist i startgruppen före. Då kommer de framför er i samma startgrupp vara lite snabbare och simma ifrår er. Och ni kommer få lite tid på er innan de snabbaste i gruppen bakom kommer ifatt. Det tror jag var en stor del i varför jag inte tyckte det var så trångt. Ställ er inte varken för långt fram eller för långt bak. Det är inte kul att bli översimmad av deltagare som faktiskt är snabbare. Och det tar tid och fokus att behöva simma om massor med människor.

Sammantfattningsvis

 • Ta det lugnt. Hitta din egen rytm och gör ditt eget lopp.
 • Är du nybörjare? Strunta i att ligga på fötter om du inte är van. Fokusera på dig själv.
 • Ställ dig sist i startgruppen före mot vad du tänkt simma på. Då slipper du lite trängsel.
 • Ställ dig inte för långt bak eller för långt fram.

Cyklingen
Nu har ju jag inte så många positiva tankar från cyklingen förra året. Jag drabbades av en extrem magsmärta efter ett par mil som höll i sig in till växlingen. Om det var för att det senare visade sig att jag var gravid, om jag råkat ut för dålig mat på pastapartyt som några andra eller om magen helt enkelt inte pallade får nog vara ett mysterium för alltid. Jag hade ätit mina bars på träning och inte tillfört något nytt till tävlingen.

Cyklingen är det momentet som oftast tar längst tid. Jag delade upp i delmål. Det kan vara tomt på folk som hejar bitvis. Hitta något annat att fokusera på. Jag minns att jag med tårar i ögonen nynnade på barnsångerna jag brukade sjunga för V. För att påminna mig själv om vad jag offrat för att kunna vara där. Det gav mig energi att fortsätta. Det stärkte mitt pannben lite extra. Men det krävdes ärligt talat en hel del tårar i motvinden på Öland för att jag inte skulle låta magsmärtorna vinna över mitt starka pannben. Under cyklingen tvivlade jag många gånger på om jag ens skulle ta mig i mål.

Men generellt när jag tänker på cyklingen och om jag skulle göra detta igen någon gång, så har jag följande tankar.

 • Energin är viktig. Här har man chans att fylla på med energi. Ha ett ätschema så att du inte glömmer bort att äta. Det är lätt hänt. Även om du inte känner dig i behov av energi handlar det ju om att fylla på kroppen innan du går tom.
 • Följ ätschemat!
 • Dela upp i delmål. Försök att inte tänka på alla timmar du ska sitta på cykeln.
 • Njut av att komma in och varva i Kalmar. Det gav mycket energi.
 • Det är inte ett cykellopp som slutar när de 18 milen är över. Det kommer en mara också. Jag slog av lite på takten på slutet.

Löpningen
Jag hade säkert jätteont, men det har jag förträngt. Jag minns att magen fortsatte att strula lite. Mådde illa och fick tvinga i mig energi. Men det jag minns mest var folkfesten längs med banan. Vilken glädje och energi. Jag använde mig av den. Log mot alla som hejade. Vinkade. Hade skoj. Pratade med människor som sprang. Jag är avundsjuk på er som får uppleva detta på lördag.

Jag hade en plan som jag höll mig till strikt. Jag gick igenom alla energidepåer och fick i mig så mycket jag orkade och hann med. Med undantag för den första och sista då jag bara tog lite i farten. Jag hade lite energi med mig i tridräkten också.

 • Njut och använd er av energin som erbjuds av alla som hejar.
 • Håll er springande så mycket ni kan. När man väl börjar gå är det svårt att komma igång igen.
 • Gå inte ut för hårt. Ni ska springa en hel mara.
 • Se till att fylla på med energi hela tiden. Det ni kan få ner.
 • Om ni mår illa, ät citron. Det tipset fick jag av en funktionär när jag gick ut på sista varvet förra året. Jag mådde jätteilla. Fick en citronklyfta och sedan kunde jag äta. De hade det i depåerna.

Stort lycka till på lördag! Jag ska heja på er så mycket jag bara kan. Oavsett om jag känner er eller inte!!!!!

IMG_4750

Om Ida

Jag är en tjej på 36 år som alltid är i farten. Jag älskar när det händer saker omkring mig och jag bidrar gärna till att det händer... Träning är en av mina passioner i livet. Målet just nu är att genomföra Kalmar Ironman i Augusti.
Detta inlägg publicerades i Kalmar Tri, Kalmar2015. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s