Kalmar IM 2015 – Claes Ivenborg

Claes är mannen som i mina ögon hittills mest varit med och krigat om pallplatser i varenda löp-KM vi haft. Jag blev heller inte förvånad när det visade sig att han var grym på cykel också. Simningen har jag inte så bra koll på. Men det skulle förvåna mig mycket om han inte lyckas så en hel del tävlande på lördag. Kör hårt!

Kalmar Ironman på lördag. Hur känns det?
Känns fantastiskt. Sista dagarna har varit långa. Nu vill jag bara att det ska bli torsdag så jag får åka ner till Kalmar.

Hur många IM och HIM har du gjort innan?
Detta blir min första IM. Gjorde min första HIM i våras och har även kört två långdistans i Motala.

Hur har ditt träningsupplägg varit under vintern?
Jag har kört mer än någonsin denna vinter och vår. Hittills i år 398h enligt Funbeat. 3-4 simpass, 2-3 cykel och 2-3 löpning. Jag drog på mig en skada i höger baksida under våren. Sjukgymnasten bara skakade på huvet när jag sa att jag tränade ca 12h/vecka men ingen styrketräning. Så sen dess är 1-2 styrkepass inlagda också. Försöker att köra intervaller under veckodagarna och långpass på helgerna.

Vad har motiverat dig under träningen fram till start?
Jag gillar att ha uppsatta mål att träna mot, i år VM i Motala och IM Kalmar. Men tycker att det är lika kul att köra skiten ur mig en regnig November kväll kl 21 med brorsan som att tävla. Träningen får mig att må bra och är ofta dagens höjdpunkt vilket göra att jag inte känner att jag måste eller borde utan att jag vill.

Vad har du för mål med IM? Tidsmål?
Eftersom detta är det första IM borde jag säkert lyssna på alla som förstår sig på denna sport inte ha något tidsmål. Skulle jag svara så skulle alla som känner mig väl skratta. Jag är lätt störd och sätter mål och tider på allt jag gör. Målet är under 10h. Skulle jag däremot inte lyckas är jag inte en person som gräver ner mig för det. Som till i helgen vet jag att jag under mer än ett år nästa har haft helt optimalt upplägg, få sjukdagar och bara en lättare skada. Jag har gjort nästan allt jag kan och velat. Just därför vet jag att jag inte kommer bli besviken om jag inte skulle lyckas med uppsatt mål.

Hur ska du ta dig an den mentala biten?
Jag har misslyckats ordentligt i Motala på löpningen två år i rad. Pratade med Tobbe Östlund om detta och han har helt rätt i att jag nog överskattar min löp förmåga i triathlon. Jag ser mig själv som en hyfsad löpare men jag är fortfarande en nybörjare på triathlon. Jag hade en mental dipp för två veckor sedan då jag pratade med Susanne om faan vad långt vi ska köra. De tvivlen är nu borta. Har fått några riktigt bra form besked på tävlingar och träning . Samtidigt som jag har Capillas klocka ord i skallen: ju längre tid jag kör desto lägre fart. Jag led, på riktigt, i 33 min på tempo KM förra veckan, första 20 sekunderna var helt ok. Nu får jag köra en tävling i lugnare tempo än jag tränar i. Hur svårt kan de va??

Vad är du mest nervös över?
Helt ärligt så är jag inte nervös över något. Låter kanske kaxigt men vad kan hända? Jag har två fantastiska tjejer som väntar hemma och dom älskar mig lika mycket vare sig jag vinner eller kommer sist. Skulle något skita sig är det bara att lägga 600 nya träningstimmar och komma tillbaka starkare nästa år.

Vad ser du mest fram emot?
Gå och mysa torsdag och fredag i Kalmar. Tycker allt runt omkring ska bli kul och se. Sen är det en fantastisk känsla att gå i mål. Vare sig jag klarat mitt mål eller inte så är det en otrolig glädje och lättnad över att var i mål. Spelar ingen roll om det är IM, Marathon, Vasalopp, Vätternrundan eller något annat. Till skillnad från en vanlig/normal tävlingsdistans så brottas jag under dessa lopp mot både psyke och kropp under så lång tid. Just den känslan att övervinna tröttheten och ta sig imål är obeskrivlig och hittar i alla fall inte jag någon annanstans i livet.

Din svagaste gren?
Simningen, helt klart. Någon borde plockat upp mig ur bassängen på mitt första simpass, kastat ut mig ur simhallen och vrålat: Kom aldrig tillbaka.

Din starkaste gren?
Löpningen. Men denna gång säger jag det med viss försiktighet. Många års brick löp kvar innan jag är på den nivå jag vill vara.

Vem/vilka inspirerar dig i din träning?
Att träna ihop med Fredrik C och ta del av hans kunskap och erfarenhet av allt inom triathlon men även i största allmänhet har varit sjukt kul. Vi kände inte varandra alls innan vinter men efter ett par långpass hinner du lära känna en person rätt bra. Jag hade även fördelen att ha Fredrik som ledare på ett landslagsläger på Playitas i december, vilket var jäkligt kul.

Sen inspireras jag även min bror (Mange som de flesta känner), vi bor grannar och är ganska jämna i det mesta vi gör. Vi gillar att plåga varandra och ofta är det dagsformen som avgör vem som är starkast. Vi kör minst ett par pass i veckan ihop och det lär bli ännu mer inför nästa säsong då Mange ska satsa mer på triathlon än på löpning som han gjort i år, skitkul.

Vill även nämna alla klubb kompisar, kanske inte känner alla men men. Att ses på träningar och tävlingar och även kommentera varandra på Funbeat gör hela träningen ännu roligare.

Karin Magnusson ställde följande fråga till Claes.
Har du tänkt någon annorlunda taktik inför löpet i Kalmar jämfört med Motala? Hur tror du att din målgång kommer att se ut? Graciös och fotovänlig eller mer krypvarningsvarianten?
I mitt huvud kommer jag att lägga upp tempot i ca 4:30 fart, alltså 30s långsammare än utgångsfart i Motala. För att förhindra genomklappning igen. Lägger in en brasklapp för farten då jag även kommer gå på puls, max 150. Det är 25 slag under tröskel och min normala fart på träning 27-30km. Efter 30km löpning får klockan visa vilken jävla fart och puls den vill. Då ska jag bara i mål.

Jag siktar på en graciös fotvänlig målgång med händerna sträckta över huvudet. Inget Motala stapplade denna gång

Claes ställde en fråga till Björn Ydremark
I vilken start grupp kommer du ställa dig på simningen? Jag har en plan att hänga på/i dina fötter under simningen, ligga på ditt hjul under cyklingen och sen göra mitt eget lopp på löpningen. Låter det bra?

 

Claes

 

Om Ida

Jag är en tjej på 36 år som alltid är i farten. Jag älskar när det händer saker omkring mig och jag bidrar gärna till att det händer... Träning är en av mina passioner i livet. Målet just nu är att genomföra Kalmar Ironman i Augusti.
Detta inlägg publicerades i Kalmar Tri, Kalmar2015. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s