Kalmar IM 2015 – Per Åhlin

Ytterligare en som jag inte har hundra koll på. Men desto roligare att bekanta sig med nya trevliga personer. I mina ögonen har vi här långdistanskillen som har gjort som så många andra i klubben, hoppat på triathlonvågen. Och swimrun också om jag inte har helt fel.

Kalmar Ironman på lördag. Hur känns det?
Jag ser verkligen fram emot det! Jag kommer till Kalmar helt utan press på mig själv och är inställd på att skaffa ett minne för livet. Det är få förunnat att ta sig an en sådan här utmaning med 60-70 klubbkamrater på samma bana och förhoppningsvis ännu fler supportrar utanför den. Hur skulle man inte kunna se fram emot något sådant?

Hur många IM och HIM har du gjort innan?
Två HIM. På Tjörn förra året och i Jönköping för några veckor sedan som genrep. Kalmar blir min första IM.

Hur har ditt träningsupplägg varit under vintern?
Under vintern hade jag rejält fokus på löpningen då jag satsade hårt på Marathon Rotterdam i april. Ofta låg jag på 70-80 kilometer löpning i veckan och det har jag inte varit i närheten av tidigare. Det gjorde att jag tvingades dra ner cyklingen och simningen till ett pass i veckan per gren, vilket verkligen var i minsta laget när man tränar för en ironman. Trots att det inte gick som jag ville i Rotterdam är jag glad över att jag sprang så mycket i vintras. Jag utvecklades mycket som löpare och det har jag haft med mig in i triathlonsäsongen.

Vad har motiverat dig under träningen fram till start?
Om jag får vara lite djup skulle jag vilja påstå att träningen innebär mycket trygghet. Det har hänt mycket för mig det senaste året både när det gäller privat- och arbetsliv. Träningen har gett mig chansen att fokusera på något helt annat gör att jag mår bra, helt enkelt. Med tanke på det har jag sällan svårt att motivera mig för träningspassen. Alla människor som jag har lärt känna genom NocOut innebär dessutom att det i princip går att få trevligt sällskap på träningspass varje gång jag känner för det. Det är också motiverande och ren lyx!

Vad har du för mål med IM? Tidsmål?
Om förutsättningarna är goda och jag får ut maximalt i alla grenar har jag förhoppningsvis kapacitet att springa in under 10 timmar, men det är en dröm och inte ett mål. 10:30 känns som ett mer realistiskt tidsmål om jag nu ska ha ett sådant. Det kan dock komma att förändras under dagens gång beroende på yttre förutsättningar och inre känsla.

Hur ska du ta dig an den mentala biten?
Att ha en positiv inställning inför tävlingen är en del av den mentala biten för mig. Jag vet att det kan gå bra och har därmed ingen anledning att tvivla på mig själv redan nu. Jag vet också att det kommer att bli en lång dag med svackor och negativa tankar. Då gäller det att jag tänker på att jag har genomgått sådant förr och att det alltid blir roligt till slut.

Vad är du mest nervös över?
Att cykla sönder mina ben och därmed göra en dålig löpning. Det är på den sista grenen som jag ska glänsa! Sedan har jag haft en cykelrelaterad skavank som påverkat cykelträningen negativt under sommaren. Förhoppningsvis gör sig inte den påmind alltför mycket under tävlingen.

Vad ser du mest fram emot?
Att glida på varje armtag, komma upp ur vattnet och konstatera att det var rätt att nöta teknik i Ljungsbro simhall under vintern och våren. Att komma tillbaka till fastlandet, fortfarande ha tryck i pedalerna och känna att det var rätt att spontanköpa en tempohoj i vintras. Att med god löpteknik och hållning gå ut på det tredje varvet, plocka placeringar och vara glad över att jag tog löpningen på så stort allvar under vintern.

Din svagaste gren?
Simningen. Men jag har utvecklat den delen mycket det senaste året och ser fram emot att plaska i Kalmarsund. Det gjorde jag inte för ett år sedan.

Din starkaste gren?
Löpningen.

Vem/vilka inspirerar dig i din träning?
Jag blir framför allt inspirerad av de klubbkamrater som är lite bättre än mig. De får mig att vilja bli lika bra eller ännu hellre lite bättre. Hur häftigt vore det till exempel inte att bli lika jämn och stabil som Andreas Capilla eller springa lika kraftfullt och snyggt som Uffe Bladh oavsett hur långt och snabbt man har cyklat innan? Det är två herrar som inspirerar mig just nu när det gäller triathlon. Sedan ser jag mig egentligen mer som löpare än triathlet och då måste jag nämna mina målmedvetna träningskompisar Henrik Danielsson och Mikael Ceder. Vi tillbringade mycket tid tillsammans under vintern och så lär det förmodligen bli även nästa grundträningsperiod.

Ulf Comstedt ställde en fråga till Per.
Vad tycker du bäst om och minst om med triathlon?
Variationen gör att jag aldrig hinner tröttna på någon av grenarna. Dessutom gillar jag att det nästan alltid går att träna någonting även om man är sliten eller har någon idrottsrelaterad skavank. Det jag inte gillar är att det är svårt att få tiden att räcka till för att få ordentlig mängd i någon av grenarna. Känslan är att jag skulle vilja träna mer av allt trots att jag redan tycker att jag tränar väldigt mycket.

Per ställde en fråga till Kalle Ektörne.
Kommer du att köra Kalmar även nästa år eller är du sugen på någon annan utmaning?

åhlin

Om Ida

Jag är en tjej på 36 år som alltid är i farten. Jag älskar när det händer saker omkring mig och jag bidrar gärna till att det händer... Träning är en av mina passioner i livet. Målet just nu är att genomföra Kalmar Ironman i Augusti.
Detta inlägg publicerades i Kalmar Tri, Kalmar2015. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s