Race report Kalmar Ironman del 1

Jag gjorde det! Jag tog mig runt Ironman Kalmar! Det var slitigt och väldigt känslofyllt! Här kommer en ganska så lång race report. Eventuellt uppdelat i flera inlägg för er skull. Men jag tar det från början.

Egentligen började min tanke om Ironman redan i maj 2012 under en träningshelg med Alexandra. Vi sade att vi ville göra en Ironman. Sedan har det där legat i bakhuvudet och skumpat runt. Redan då var dock störst fokus på vår kamp om att blir tre i familjen. Hösten det året blev jag gravid med Vilmer och han föddes sommaren 2013. Det året var vi nere i Kalmar för att heja på alla grymma klubbkompisar. Vilmer var 5-6 veckor och redan innan hade jag skjutit planen på IM2014 till 2015 istället. Men något hände på expo-området det året. Jag blev taggad. Daniel och jag diskuterade och vi kom fram till att 2014 ändå passade familjen ganska bra. Så jag anmälde mig.

Hösten kom jag igång med träningen ganska lugnt. Började jogga ca 3 månader efter förlossningen. Körde mycket träning som vad anpassad för nyblivna mammor. Efter nyår satte jag igång mer med Ironmanträningen. Det gick kanon. Löpningen låg jag långt före fas med och allt kändes toppen. Sedan kom mars och med det en lång period av förkylningar. Vilmer, Daniel och jag smittade om varandra med halsont mellan mars och juni. Hela tiden. Jag kan inte minnas att vi var friska alla tre samtidigt någon gång under dessa 3,5 månader. Det kanske låter konstigt, men räddningen var att Vilmer fick sin andra öroninflammation och en kur penicillin. Efter den har vi varit friska allihopa. Hela familjen. Hela den fantastiska sommaren.

Så min vår som skulle vara fylld av långpass och mycket träning blev istället ganska hattig på träningsfronten. Det var frustrerande och irriterande. Jag missade mycket mängdträning och fick inte alls till de långpassen jag behövde. Jag kände ärligt talat flera gånger att starten i Kalmar var i fara om det inte släppte snart.

Så kom alltså den stora dagen. Jag ställde mig på startlinjen i lördags. Taggad och peppad. Jag såg verkligen fram emot detta. Jag visste att det skulle göra ont. Jag visste att det skulle bli jobbigt. Men detta var ju en dröm. En stor dröm som jag äntligen hade chansen att genomföra. Förutsättningarna fick mig att ändra mitt mål med loppet. Från ett tidsmål till att främst ta mig runt. Att få passera mållinjen som en Ironman. Att få ta emot medalj och finishertröja. Även om tidsmålet för ett år sedan var helt annorlunda så växte det ändå fram ett mål i år. Inte så att jag skulle vara besviken om jag inte klarade det så länge jag tog mig runt. Men mer för att det motiverar och inspirerar mig att ha ett mål. Det taggar mig på banan. Så med Daniels hjälp kom vi fram till ett mål som var realistiskt. Under 14  ville jag. Ett rimligt mål om jag hade en bra dag, om utrustning inte strulade och om energiintaget gick som det skulle. Ca 1:45 på simningen. Under 7 timmar på cykeln. Under 5 timmar på löpningen. Och så 15 minuter på växlingar. Kunde jag bara hålla det skulle det gå vägen. Lisa och jag hade ungefär samma mål. Det kändes bra och peppande. Jag ville helt enkelt inte släppa henne för mycket framför mig. Hon har tränat bättre än jag har vilket är imponerande och inspirerande.

Mina tankar innan var ungefär följande:

Simningen ska jag bara ta mig igenom. Öppet vatten är inte riktigt min grej. 1:45 är jag nöjd med.

Cyklingen på under 7 timmar borde fungera. Inte ta ut benen. Rulla på och passa på att fylla på med energi.

Löpningen under 5 timmar var det jag trodde skulle bli tuffast att klara. Jag visste att jag måste hålla mig löpandes så länge som möjligt. Fylla på med energi. Inte gå i onödan. Här kunde hela tidsmålet gå åt skogen om jag inte hade krafter kvar.

Hur gick det då?… Fortsättning följer…

IMKalmar_logo

 

 

Om Ida

Jag är en tjej på 36 år som alltid är i farten. Jag älskar när det händer saker omkring mig och jag bidrar gärna till att det händer... Träning är en av mina passioner i livet. Målet just nu är att genomföra Kalmar Ironman i Augusti.
Detta inlägg publicerades i IM2014, Tävlingar, Utmaningar. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Race report Kalmar Ironman del 1

  1. Pingback: Anmäld till IronMan Kalmar 2015 – Klottrat av Lotta

  2. Pingback: Mitt livs träningsresa | Ida Johansson

  3. Pingback: Mitt stoltaste träningsögonblick | Ida Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s