Balans och respekt

Kost, träning och hälsa kan ibland vara en djungel. Inte för att det egentligen är så komplicerat att förstå att man ska äta och träna rätt för att må bra. Snarare för att det kan vara svårt att hitta en bra balans i vad som är bra för just mig som enskild person. Det finns mängder med kostfilosofier som det skrivs om i media och det finns många träningsprogram och scheman att ta del av. Det handlar i mångt och mycket om att hitta det som just min kropp mår bra av. Och det handlar inte bara om kost och träning, utan även om balansen i livet i det stora hela. Vad har jag för livssituation? Stressnivåer? Jobbsituation? Skador? Sjukdomar? Det finns en hel mängd faktorer som påverkar hur vi mår.

Jag skulle kunna skriva sida upp och sida ner om detta och det är lite detta jag vill att min blogg ska handla om. Att hitta balansen i livet. Att hitta det som får mig att må bra och orka med. Jag har inte direkt skrivit och gjort klart för er hur mina filosofier ser ut när det gäller dessa faktorer men jag har tänkt göra det här framöver. Det kommer bli med fokus på hur jag gör för att må bra och känna att min kropp är överrens med det jag gör. Jag kommer även skriva om hur jag tror det fungerar generellt. Men jag kan direkt säga att även om det finns vissa grundstenar som jag tror gäller för den stora massan, så tror jag även att det, när det kommer till detaljerna, handlar om att hitta sin egen väg.

Tyvärr känns det som att många människor allt för lätt påverkas av det som står i media. Vissa personer som ligger bakom teorier, modeller, dieter och liknande saker gör det delvis för egen ekonomisk vinnings skull. Jag tycker det är viktigt att man som konsument åtminstone försöker ha ett kristiskt förhållningssätt och ifrågasätter vissa saker innan man köper det med hull och hår. Jag är fullt medveten om att det kan vara svårt ibland. Å andra sidan finns det många människor som åsidosätter sin hälsa så mycket att de skulle må extremt mycket bättre om de köpte det massmediala med hull och hår utan att kritisera. Människor som inte har någon som helst koll på vad de stoppar i sig och hur det påverkar kroppen får till exempel hellre anamma en ”extrem” kostfolisofi än att fortsätta stoppa i sig transfetter, snabbmat och sockerfyllda produkter. Det kanske är det de behöver för att sedan fasas in mot ett levnadssätt som passar dem och som fungerar i vardagen. 

Det pågår just nu många debatter om kost och här är nog kolhydratskosten (med LCHF i spetsen) en av de hetaste för närvarande. När det gäller träning läste jag hos Jessica hur utbildade PT’s snackar skit om gruppträningen. Vart tog respekten för individen vägen? Hur man kan som så kallad utbildad PT säga att man vet vad som är bäst för alla utan att se till individen? Det som passar bäst för mig passar definitivt inte bäst för alla andra? Min inställning är att det handlar om att hitta en träningsform som man själv tycker är rolig. Om det är löpning, spinning, zumba eller styrketräning spelar väl ingen roll? Sen kanske man bör fråga sig själv vad det är för träning just min kropp behöver? Jag känner till exempel att jag behöver mer yoga just nu eftersom det ger mig en smidigare, starkare, rörligare och mentalt starkare kropp.

Jag önskar att människor runtomkring mig kunde visa mer hänsyn och respekt både för sin egen kropp men också för andra människors val och värderingar. Det finns många personer som skulle kunna lägga bra mycket mer tid på sig själva istället för att tala om för andra hur de bör göra. Jag kanske i vissa lägen inte alltid är så bra på det själv. Men jag försöker vara medveten om det och brukar mest tycka till och diskutera om någon ber om detn eller inleder en diskussion med mig.

Jag är tacksam för att jag hittat en balans där jag känner mig stark och frisk. Jag vet vad kroppen vill ha. Även om jag ibland frångår det så hittar jag alltid tillbaka till det jag vet att min kropp vill ha. Jag vet hur mycket jag ska träna och vad jag ska äta för att må bra. Jag vet också när det är dags att stänga av alla krav och måsten och bara ge mig tid för mig själv och prioritera det själsliga. Jag känner också av när jag har energi nog att ge av den till andra. Det är viktigt för mig att människor runtomkring mig mår bra. Men om jag inte själv mår bra så kan jag inte heller förmedla den känslan till personer jag bryr mig om.

Ta hand om er där ute!!!

Om Ida

Jag är en tjej på 36 år som alltid är i farten. Jag älskar när det händer saker omkring mig och jag bidrar gärna till att det händer... Träning är en av mina passioner i livet. Målet just nu är att genomföra Kalmar Ironman i Augusti.
Detta inlägg publicerades i Kost, Träning. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Balans och respekt

 1. jessica skriver:

  Du är klok du! ❤

 2. Åh så bra skrivet då! Tack för titten inne hos mig också. Kul om du kommer igång med transportlöpandet, kul och tidseffektivt sätt att träna på.

  • Ida skriver:

   Ja jag blev taggad inför transportlöpning nu. Ska bara få lite bättre rutiner på jobbet. Inte så trevligt att springa med datorn på ryggen liksom!

 3. Fru H skriver:

  Det här inlägget satte liksom huvudet på spiken 🙂

  (jag har bytt bloggadress…)/Ceciliah

 4. Jättebra skrivet. Jag är själv inne i en liten dipp just nu, men jag vet ju att jag tar mig ur den bara jag ger det lite tid.

  • Ida skriver:

   Man måste faktiskt få ha dippar utan att behöva känna sig dålig. Jag hade en bedrövlig höst både när det gäller träning och på det personliga planet. Men man kommer ur det och lär sig av det…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s